IMG_20160227_012008

Curiositats de… Kirguizistan, Pamir, Tadjikistan i Uzbekistan

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someone

 

Normalment mirem de fer una entrada de ‘Curiositats’ en acabar cada estat/país com ja hem fet per Tailàndia i Birmània, però per aquesta part d’Àsia central, malgrat les particularitats percebudes i realment existents a cada lloc, creiem que Kirguizistan, Pamir, Tadjikistan i Uzbekistan son prou similars com per publicar una entrada única comú a totes elles. En el cas d’aquelles observacions que només hem vist o hem trobat a alguna zona molt concreta i no a tot arreu, mirarem d’especificar-ho.


El millor:
. Les persones del Pamir per la seva generositat i hospitalitat que arriben a uns nivells al·lucinants. Son persones meravelloses.
. Unes quantes (bastants) persones de Tadjikistan i Uzbekistan per la seva  generositat i hospitalitat.
. Quan les persones saluden es porten la ma al cor i abaixen lleugerament el cap. És un gest que a nosaltres ens encanta i al que corresponem amb gran plaer.
. Al Pamir, la natura, les muntanyes i la llet (també a Kirguizistan).

Explorem el món cercant la bondat de la gent, i en la gent la trobem. Aquests son només uns exemples representatius de la bondat personificada.

IMG_20160528_115723

IMG_20160529_035321

IMG_20160611_115738

Fabulosa família amfitriona només arribar la primera nit. La segona fou a l'última nit de la ruta a peu

Gent hospitalària i generosa de debò. Segon i últim dia en tot el mes que dormim amb una família

El pitjor:
. Els uniformats. Tots aquells funcionaris endollats que bé amb un uniforme, bé amb un segell, abusen del seu poder no servint a la gent, sinó servint-se de la gent. Aquesta xacra humana que tots hem de mantenir amb impostos, taxes, visats, extorsions…que no generen cap valor per la societat i son una càrrega feixuga insuportable (allà i aquí).
. La corrupció generalitzada arribant a nivells esgarrifosos.
. Les fronteres, els passos fronterers i els visats.
. Els lavabos

. Els lavabos a gairebé tot arreu, estan fora les vivendes. Son grans forats a terra sense cap sortida i amb un petit foradet per ‘fer punteria’. Alguns estan lluny o molt lluny de les vivendes per poder viure sense percebre el ‘perfum‘ que deixen anar. I nosaltres ens seguim preguntant, i com s’ ho fan a l’ hivern?

IMG_20160523_050252

IMG_20160529_151110

IMG_20160603_031803

. Les escombres son fetes de branques, però la gran majoria son de mig metre de llarg, sense cap pal, pel que les persones s’han d’ acotar molt per poder escombrar.

Escombres ‘curtes’ al mercat
Escombres ‘curtes’ al mercat
I si afegim un pal, no serà més còmode i ens estalviarem mals d’esquena?
I si afegim un pal, no serà més còmode i ens estalviarem mals d’esquena?

. A Uzbekistan, els vehicles que corren son bàsicament els antics Lada soviètics dels anys 1970s i 80s i només dues marques actuals. És molt difícil trobar cap altra vehicle. Els transports de persones es fan en unes mini-mini furgonetes i també en una infinitat de cotxes privats que fan de taxis recollint passatgers per arreu. Aquests cotxes acostumen a ser blancs i no porten cap distintiu.

Furgonetes típiques de transport de persones urbà i interurbà. Els rucs també es fa servir molt per feines del camp.
Furgonetes típiques de transport urbà i interurbà per persones. Els rucs també es fa servir molt per feines del camp.

. A Pamir i Tadjikistan, els vehicles que corren son bàsicament els antics Lada soviètics dels anys 1970s i 80s i només dues marques actuals (diferents a les d‘Uzbekistan). És molt difícil trobar cap altra vehicle. Els transports de persones es fan en unes furgonetes més grans i també en molts tot-terrenys degut a les dolentes o molt dolentes condicions de moltes carreteres, especialment al Pamir i a l’est de Duixanbe.

. La llengua tadjik ve del persa. Algunes altres llengües de la família son l’ iranià o l’ afganès. El kirgui i uzbec venen del turc.

. A Kirguizistan no hi ha gaire barreja d’ ètnies amb dues de predominants, els asiàtics tipus mongols i els blancs caucàsics blancs i rossos ‘colonitzadors’. A Uzbekistan hi ha més barreja d’ ètnies amb dues predominants, els asiàtics tipus mongols i els blancs no tant caucàsics semblant més mediterranis. En canvi al Pamir i Tadjikistan veiem la gran majoria de les persones que podrien passar perfectament com a centre o sud europeus.

. Les dones majoritàriament no es tapen el cabell, el cap o la cara. Només les dones més grans porten mocadors als caps i vestits més folgats que cobreixen tot. Les més joves no. Fins i tot algunes joves van amb vestits més ajustats o occidentals, especialment al Pamir o a Bixkek per exemple.

Guzar. Mercat

Boysun. Mercat

IMG_20160524_092634

IMG_20160522_085414

. Per la vall de Wakhan (Pamir) afortunadament tot està molt net. Gairebé no hem vist papers o plàstics pel terra. Per Tadjikistan també. Això és així malgrat gairebé no trobar papereres enlloc. Entrant a Uzbekistan la cosa canvia per la presència de moltes ampolles de plàstic als vorals de les carreteres. De totes maneres, en cap lloc de l’Àsia central visitada s’arriba, ni de ben lluny, a la brutal porqueria, deixalles i brutícia vista al sud-est asiàtic, sobretot a Birmània.

IMG_20160417_053418
El brutal nivell de brutícia vist del sud-est asiàtic afortunadament no l’hem trobat enlloc d’Àsia central

. Les cases del Pamir son baixes, sovint cobertes de fang amb un sostre que és una estructura de troncs entrecreuats que son 4 quadrats, deixant una obertura al mig per on entra la llum. No tenen gairebé cap moble. Tenen catifes al terra i a les parets. Per dormir estenen uns matalassos al terra, dormen i al matí els tornen a desar deixant l’ espai lliure. Igual fan per menjar doncs estenen un drap a terra i seuen a uns coixins als voltants. Aquesta manera de dormir i menjar és comú pel Pamir, Tadjikistan i Uzbekistan.

IMG_20160521_085156

IMG_20160520_063018

image

IMG_20160525_133113
. Beuen molt de te. Amb qualsevol àpat et serveixen te. El pa rodó sempre és present.

Hisor
Escultura homenatge a la fabulosa cultura del te
Guzar. Mercat
Pans rodons per tot arreu i a tota hora

. A la vall de Wakhan (Pamir) els pagesos treballen tot amb una sola pala. Fan els solcs per sembrar i/o per crear tot un sistema de regar els camps obrint i tancant accessos de l’ aigua mitjançant pedres i fang.

. Els animals que més veiem son ovelles, cabres, vaques i rucs.

. Son multilingües. Al Pamir tenen la seva pròpia llengua com és el pamir, ishkosimi… o alguna altra llengua local, parlen el tadjik i la ‘importada / imposada pel colonialisme’, el rus. A Kirguizistan, Tadjikistan i Uzbekistan parlen respectivament el kirgui, tadjic i uzbek i el rus.

. El nivell d’ anglès en general és nul.

. A Uzbekistan fan servir el mateix alfabet que nosaltres, en canvi, a Kirguizistan, Pamir i Tadjikistan fan servir el cirilic, tot i que les matrícules dels cotxes estan en les nostres xifres i lletres (no en cirilic). Compartim les mateixes xifres.

. Les matrícules de les furgonetes i alguns camions estan repetides i pintades en gran a la part del darrere del vehicle (a les portes o finestres).

. Fan servir molt or per les dents. Molta gent ‘llueix’ quan somriu!

Generositat i hospitalitat trobades al mig del no-res de la ma de senyora amb típica dentadura d'or
Senyora amb típica dentadura d’or

. CAP moto! Després d’ uns mesos per Tailàndia i Birmània on des dels acabats de néixer fins a les besàvies van en moto, aquí no hem vist cap ni una! Tampoc hem vist gairebé bicicletes o poquíssimes (excepte les dels europeus que volten per Àsia).

. Condueixen per la dreta com nosaltres i els vehicles tenen els volants a l’ esquerra com nosaltres, no o a la dreta, excepte a Kirguizistan on és fàcil trobar vehicles amb els volants a qualsevol dels costats.

. Fan uns pans rodons boníssims en forma de pizza, és a dir, amb la part exterior més grossa i plana la interior. Hi ha de diferents mides. Els que fan a les cases del Pamir son molt grans (fins a 3 pams de diàmetre).

IMG_20160503_074641
. Hem vist molt poques persones fumant. Potser ho fan més a casa, però molt poc al carrer.

. Gairebé tothom ens fa les mateixes preguntes, i aquest bombardeig és constant, a tota hora i a tot arreu. Sembla que, una de dues: 1. A tots els nens els ensenyen a l’escola que quan veieu un estranger li heu de fer totes aquestes preguntes. o, 2. Totes les persones que ens hem trobat no tenen res més important o present a les seves vides que els temes sobre els que ens afusellen a preguntes. Aquestes preguntes acostumen a ser:
.. D’on ets?
.. Esteu casats? Un sí, tot i ser una mentida, els deixa tranquils.
.. Teniu fills? Un no és una tragèdia i gairebé ens donen el condol. Ens encoratgen a ‘fer-ne uns quants i ràpid’. Quan diem que en tenim 5, tot i tornar a ser mentida, som uns herois i ells queden molt contents. Quan som nosaltres els que els donem el condol per criar com a conills (4, 5, 6, 9 fills…) i tenir nens escampats per tot arreu donant la tabarra, llavors son ells els que no ens entenen.
Altres preguntes habituals son:
.. Quants anys tens?
.. Quina és la teva adreça?
.. Quina és la teva feina?
.. No aneu o no teniu una bicicleta? Una pregunta molt habitual i que no entenem gaire. No anem en bicicleta? Òbviament NO. Nosaltres, que anem a peu i se’s veu arribar d’una hora lluny, pensem, què veieu la bicicleta? Potser la portem dins la motxilla??
… …

. Ens hem de registrar sovint davant uns quants uniformats amb unes gorres desproporcionadament grans i ridícules, als pobles mitjans/grans així com als controls de carretera.

. Al Pamir moltíssimes persones ens conviden a prendre te a casa seva, el que vol dir, gairebé sempre, te, sucre, pa, mantega, galetes i caramels, confitura de cireres o marcocs, i opcionalment, llet, iogurt, plov (arròs amb vegetals), patates, … Si és al matí per esmorzar, llet amb te i mantega dins barrejat, pa i mantega. Agafen molts trossos de pa, els posen dins la llet amb mantega i s’ ho mengen amb els dits.

. Pel Pamir i a molts trams de Tadjikistan i Uzbekistan hem vist molt poques mesquites i gairebé no hem sentit cap crida a l’ oració.

. Al Pamir son musulmans però molt moderats amb les dones amb el cabell descobert o mig tapat. A Tadjikistan i Uzbekistan son ‘més’ musulmans i es nota sobretot en que més dones es tapen els caps i tenen un paper molt més residual en les relacions o tracte amb nosaltres, per exemple.

. Al Pamir des de Langar fins a Qalai-Khumb, totes les famílies amb les que hem estat o conegut, totes tenen 1, 2 o més fills o eventualment pares treballant a Moscou i enviant diners a casa per ajudar o sortir-se. Després no entenen que no cal tenir-ne tants fills.

. Internet és molt, molt pobre i wi-fi gairebé inexistent.

. Per indicar la xifra 10 amb les mans no les obren ensenyant els 10 dits sinó que les ajunten com si anessin a resar.

. No toquen gairebé gens el clàxon, només quan és necessari i respecten els passos de vianants, especialment a Kirguizistan.

. A Duixanbe veiem bastants llocs de menjar ràpid. Moltes hamburgueses, pizzes, salsitxes, fregits…

. A Bixkek i Duixanbe tenen uns quants troleibusos de mida gran com els nostres autocars que van endollats als cables elèctrics, però el transport públic es fa molt majoritàriament en furgonetes i/o per moure’ s pel país/estat també amb taxis compartits.

. A Duixanbe veiem que unes quantes façanes o parets d’ edificis estan cobertes amb grans mosaics. Alguns son ‘propaganda’ de l’ època soviètica (potser dolenta però també bona com el fet de promoure l’ igualtat professional entre dones i homes), altres decoratius o relacionats amb l’ edifici on estan.

IMG_20160622_111339

IMG_20160622_103739

. Fan un bon i artístic reciclatge de pneumàtics.

IMG_20160501_164404

IMG_20160514_183545

. A pobles una mica grans veiem molts llocs de menjar ràpid. Moltes hamburgueses, pizzes, salsitxes, fregits… i moltes ampolles de refrescs.

. Hi ha grans muntanyes nevades molt properes a Bixkek. És una cadena que separa i bloqueja la ciutat respecte del sud. Les visites des del centre de la ciutat son espectaculars.

La recompensa

Vista des del llit
Vista des del llit

. A Bixkek les persones pel carrer van molt serioses i callades. Rarament ens miren als ulls, rarament saluden i gairebé mai somriuen (ni que els facis pessigolles!).

. A Kirguizistan hi ha forces homes que porten uns barrets locals molt autèntics i alts.

IMG_20160502_181522

IMG_20160507_062609

Bixkek. Mercat

. A Bixkek veiem homes amb uniformes militars a forces cantonades del centre, especialment a les principals avingudes. No van armats amb fusells però si disfressats amb els seus uniformes.

. A Bixkek la majoria dels negocis estan a locals súper tancats sense finestres ni aparadors que permetin l’ entrada d’ una mica de llum. Les portes al carrer poden ser una o dues i has d’ estirar la porta per esbrinar si el negoci està obert o no. Això és degut al pillatge i destrosses de les revoltes del 2005 i 2010.

. Obren les portes cap a fora el carrer, no cap a dins l’ habitatge o comerç.

. A Osh quan plou bastant sembla que tallen l’ aigua corrent de les totes cases per que baixa massa bruta. Sembla que passa a tot el poble.

. A les poques ciutats o pobles grans que hem trepitjat hem vist moltíssimes farmàcies. Algunes d’ elles molt juntes arribant a comptar 4 en un creuament de carrers. Així com moltíssims notaris que suposem son necessaris tenint en compte la gegantina maquinària burocràtica que deuen tenir muntada i la infinitat de paperets i segells que alimenten més i més funcionaris inútils (allà i aquí a casa també! ).

. A Bixkek veiem una proporció molt alta de vehicles privats de gamma mitja-alta. Ens preguntem: Son resultat de fer bons negocis? Corrupció? Tràfic de …? No sabem i sincerament, no volem saber.

. Els contenidors a Kirguizistan. Ja fa molts anys vàrem quedar sorpresos quan a Mongòlia i sobretot a Ulan Bataar, feien servir els contenidors de transport, els típics dels vaixells i ports, per moltes coses. Aquí ens tornem a trobar amb un gran nombre de contenidors reciclats de maneres variades. Però no es tracta d’ un reciclatge ‘de qualitat i amb valor afegit’. Aquí els contenidors s’ utilitzen tal qual algú els va descarregar d’ un vaixell, els va posar sobre un camió i aquí els van deixar.
Els usos més comuns que veiem son per fer-los servir com comerços o botigues, però també hem vist d’ altres com a magatzem, aparcats als patis o costats de vivendes, alguns fets servir com a vivenda bé al terra o apilats com mini apartaments o també tallades les 6 parets, fent-les servir com a grans tanques delimitant o protegint una propietat.

Contenidor - vivenda unifamiliar o oficina
Contenidor – vivenda unifamiliar o oficina
Contenidors - comerç
Contenidors – comerç
Contenidors - vivenda apartaments o oficines
Contenidors – vivenda apartaments o oficines

. A risc d’ equivocar-nos totalment (ens disculpem si així és), a Kirguizistan, ens sembla veure 2 grans grups ètnics. 1. Els locals o autòctons, amb faccions asiàtiques, pell més morena, ulls i cabells foscos i 2. Els que ‘varen venir i s’han quedat’ amb faccions totalment caucàsiques, blancs, ulls clars i cabells rossos.
Dins el primer grup segur que hi ha diverses ètnies però nosaltres no som capaços de captar les diferències entre kirguis, tadjiks, uzbeks, kazaks…
Tal com ens varen informar i veiem de tant en tant, sembla que sí existeix barreja, però veiem molt, molt poca i poquíssimes parelles mixtes. Ara bé, trobem admirable i molt bonic quan estem davant una persona asiàtica que te els ulls clars, verds o de color mel. Quin contrast i quina bellesa!

 

. Potser no és significatiu. Potser és una casualitat i la conclusió que deixem aquí és totalment falsa (ens disculpem si així és), però amb la població local de Kirguizistan copsem bàsicament 2 tipus de comportaments i tracte: 1. secs, seriosos, desagradables i amb cara de funeral total i 2. seriosos al inici, afables, agradables i un xic riellers al final. Curiosament ens sembla que els comportaments i els 2 grans grups ètnics descrits van de la mà. Un grup ètnic sembla estar abonat al tipus de comportament 1, mentre que l’ altre grup ètnic sembla estar abonat al tipus de comportament 2. Repetim que potser és una conclusió totalment errònia i falsa, però sense cap ànim de generalitzar ni de ferir o criticar a ningú, això és el que veiem.
. Un tema que ens ha sorprès molt és que ens han advertit més d’ una persona per separat i sense que tinguin cap relació entre elles: ‘No lliurar mai el passaport a cap policia o cap persona amb algun uniforme’. Aquests uniformats tenen el dret de comprovar les nostres identitats i/o la validesa dels nostres visats, però ho poden fer mirant una fotocòpia o mirant el passaport original sempre mentre el mantenim agafat a les nostres mans. Quedem ben sorpresos en sentir aquest repetit consell. La pregunta òbvia és, per què no podem deixar que comprovin els passaports i visats mentre ells mateixos el sostenen a les seves mans? La resposta majoritària ha estat, ‘per que potser es queden amb ell i us demanen diners a canvi de tornar-lo’. Ja ens tenen ben advertits que la corrupció és molt important però no ens imaginàvem que arribava a això. També ens han explicat que alguna vegada a uns carrerons d’ una part de Bixkek, per exemple, uns policies han demanat la documentació o identificació a estrangers i si no la tenien a sobre, els policies no han volgut acompanyar-los a l’ allotjament on tenien els documents, els han tancat a una comissaria durant tot el temps que han pogut per veure si es cansaven i pagaven als uniformats el preu de la seva extorsió per tornar a ser lliures pel carrer… Tot això son fets que ens han explicat diferents fonts. Aquestes fonts semblen del tot fiables i no veiem que tinguin cap interès en difamar els cossos policials o uniformats, però de moment no tenim cap manera de corroborar ni assegurar la certesa del que ens han explicat (i sincerament ni volem, ni esperem poder certificar-ho personalment mai).
Després de forces setmanes voltant per aquesta part del món, també volem fer públic que tret del robatori-extorsió patit a Duixanbe (Tadjikistan), nosaltres no hem patit CAP mena de problema d’aquest tipus.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>